În ultimele 3 luni am răsfoit frecvent anunţurile de închiriere a locuinţelor din Bucureşti. De fiecare dată când fac asta realizez că oamenii au pierdut demult simţul penibilului cerând peste 600 de euro pe 30 de metri pătraţi doar pentru ca blocul e nou sau e plasat pe o raza de până în 15 minute în jurul unei staţii de metrou.

Lux? Nu tati. De regulă, în preţul ăsta primim o mobilă decentă, un pat şi un spaţiu igienic. Majoritatea asta ne dorim, dar la un preţ corect, plus proximitatea faţa de locul de muncă.

Cum stabilim preţul corect al unei chirii, fie ea şi în Bucureşti? Păi zic că ar trebui să o facem în funcţie de venitul chiriaşului. Ăsta ar fi preţul de referinţă în jurul căruia ar trebui să pivoteze preţul final.

Acest preţ de referinţă, în opinia mea umilă, ar trebui să fie 20% din salariul mediu din localitatea în care se închiriază. Dacă se duce spre 50% deja începem să devenim sclavii propriei persoane, riscând să muncim doar pentru a avea unde să dormim şi ce să mâncăm.

În acest moment, potrivit INS, salariul mediu net în Bucureşti e undeva în jurul a 6500 de ron. 20% din această sumă e 1300 ron. Ca atare preţul de închiriere a unei locuinţe decente, cu o suprafaţă utilă de 37 metri patrati şi minimul necesar este 1300 ron.

De ce am ales suprafaţa utilă de 37 de metri pătraţi? Pentru că suprafaţa asta am găsit-o în anexa 1 a Legii locuinţei nr 114 din 1996. Mi-am permis să o iau ca referinţă. E vorba de suprafaţa minim necesară pentru o locuinţă în care stă o singură persoană. Las mai jos printscreen din lege.

Bineînţeles, preţul chiriei poate creşte în funcţie de diverse facilităţi, cum ar fi poziţionarea, etajul, anul locuinţei, mobilarea, utiliarea, suprafaţa utilă etc dar nu cu mai mult de 50%.

Concluzii. Cât e preţul corect al unei chirii în Bucureşti

Având în vedere cele expuse mai sus, o locuinţă de aproximativ 35 de metri utili ar trebui să coste în Bucureşti până la 1950 ron doar dacă are ceva excepţional. Altfel, preţul corect ar trebui să fie între 1200 – 1500 ron.

Evident, e doar părerea mea. Evident, sunt multe variabile care ar trebui luate în calcul atunci când stabilim preţul chiriei. Evident, tu faci ce vrei, plăteşti cât vrei … dar nu uita că există şi alte lucruri pentru care merită să trăieşti în afară de un pat şi o farfurie plină.

Respiră, gândeşte, fii smart!

Categorized in: