Jurnal

Au început atacurile murdare din online în campania pentru europarlamentare

Astăzi am văzut primul atac mizerabil din online între partidele intrate în lupta pentru locurile din Parlamentul European din partea României. Mai exact, am intrat pe YouTube şi după ce am dat play la un clip mi-a apărut un mesaj video electoral în care unul dintre partide era atacat grosolan. De cine? Nu ştiu pentru că o astfel de campanie nu şi-o poate asuma nimeni.

O aşa zisă „companie” STV Media ar fi în spate dar îmi e greu să cred că ea ar exista. Cert este că o astfel de campanie nu ar trebui să apară pe net. În primul rând pentru că încalcă atât legislaţia României cât şi termenii şi condiţiile platformelor de advertising prin intermediul cărora este făcută campania.

Nici Facebook şi nici YouTube nu poate controla apriori toate reclamele, plătite sau neplătite. Din acest motiv toate platformele care au şi o componentă de advertising ne lasă posibilitatea de a raporta reclamele astfel încât ele să fie blocate ulterior.

Indiferent de simpatiile voastre politice, ar trebui să sancţionaţi astfel de abuzuri pentru că o luptă electorală corectă e în avantajul tuturor. Lăsaţi în pace, cei care luptă murdar au şanse foarte mari să caştige, iar dacă cei care câştigă fac asta jucând murdar îmi e uşor să anticipez în interesul cui vor guverna sau legifera.

Avem un exemplu recent dat de Brexit. Se spune, fără a se demonstra fără echivoc, că rezultatul referendumului realizat în Marea Britanie în 2016 a fost influenţat decisiv de astfel de jocuri murdare în online. Au trecut aproape trei ani de atunci şi tot mai mulţi britanici, dintre cei cei care au votat pentru Brexit, îşi regretă votul.

Pe 26 mai nu voi vota cu partidul atacat în episodul la care am făcut referire. Fac precizarea asta pentru a nu se crede că nu m-ar deranja atât de mult astfel de atacuri şi că de fapt m-ar deranja mai mult atacul asupra unui anumit partid, pe care l-aş simpatiza.

Pentru o luptă corectă şi o democraţie vie, raportaţi toate mizeriile din online, indiferent împotriva cui sunt îndreptate! 

Fii primul care comentează!
Share:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *